Dlaczego warto odwiedzić Genuę?

gara2 (1)

Dziś porozmawiam z panią Elżbietą Raczkowską, która od 25 lat mieszka w Genui.

PM: Mieszka Pani od 25 lat we Włoszech, w Genui. Jakie największe różnice między Włochami a Polską zauważyła Pani w tym czasie?

Elżbieta Raczkowska: Moje spostrzeżenia są z pewnością subiektywne. Zresztą genueńczycy różnią się od Włochów mieszkających w innych regionach. Genueńczyk jest raczej skryty, nieufny, ale gdy już komuś zaufa, odda mu serce. Charakterystyczną cechą genueńczyka jest narzekanie, „mugugno”. To nie jest takie zwykle biadolenie, to jest sztuka. Narzeka się na wszystko: na politykę, wysokie ceny, pogodę, na to, że ulubiony klub piłkarski przegrał mecz, na mediolańczyków i turyńczyków, którzy  w lecie zatłaczają nasze plaże i powodują korki na autostradzie. W tym są trochę podobni do Polaków. My też lubimy sobie ponarzekać.

Śniadanie włoskie różni się od polskiego. To zwykle cappuccino lub espresso i słodki rogalik, w Genui często focaccia-genueńska specjalność. Śniadanie (colazione) często jadane jest w barach, a potem każdy biegnie do swoich obowiązków. Z kolei kolację (cena) je się dość późno i jest ona zwykle obfita. Styl życia Włochów jest inny, starają się unikać stresów, żyć bardziej „na luzie”, co nie oznacza, że pracują gorzej lub mniej. Siesta i przerwy na kawę są rzeczą świętą i wpisaną w rytm dnia. Zauważyłam, że Włosi bardzo dbają o mienie prywatne, mniej o publiczne. Ulice, chodniki, parki czy środki lokomocji nie należą do najczystszych.

san lorenzo
Katedra po wezwaniem Św. Wawrzyńca w Genui, fot: Piero Papa

PM: Jakie są największe atrakcje turystyczne w Genui, poza oczywiście wspaniałym klimatem? Dlaczego warto odwiedzić to miasto?

ER: Pięknie położona między morzem i górami, Genua jest miastem „pionowym” z racji swych wysokich pałaców i kamienic i wybrukowanych uliczek „creuze”, które wspinają się na wzgórza.

Charakterystyką Genui jest jej wielokulturowość, pastelowe barwy i zapach soli morskiej. Genua ma za sobą 26 wieków historii, a Złoty Wiek tej jednej z czterech Republik Morskich, miasta bankierów, bogatych kupców i wspaniałych żeglarzy, przypada na szesnaste stulecie. Genua  ma największą w Europie Starówkę. Należy koniecznie zobaczyć znajdujący się w sercu miasta Pałac Dożów, gotycką katedrę Św. Wawrzyńca, w której przechowywane są relikwie św. Jana Chrzciciela, dzielnicę arystokratycznej rodziny Doria z kościołem Św. Mateusza, gdzie w krypcie spoczywa admirał Andrea Doria, ulicę Garibaldiego, której pałace arystokratyczne, zwane “dei Rolli” są prawdziwym skarbem miasta.

Polecam również obejrzenie Domu Kolumba, bramy Porta Soprana, która strzegła wejścia do miasta, oraz Starego Portu z pałacem Świętego Jerzego i Akwarium. Genua to drugi co do wielkości port w Europie, przeładunkowy i pasażerski. Ciekawym środkiem lokomocji w Genui są windy, którymi bardzo szybko można dostać się do najwyżej położonych części miasta. Genua ma najkrótsze na świecie metro. Zapraszam do zwiedzania z naszym licencjonowanym przewodnikiem, który pięknie mówi po polsku, Fabrizią Scortecci.

Pałac Św. Jerzego, fot: Piero Papa
Pałac Św. Jerzego, fot: Piero Papa

PM: Genua znana jest z tego, że w mieście tym urodził się Krzysztof Kolumb. Jakie pamiątki po tym wielkim odkrywcy możemy znaleźć w mieście?

ER: Krzysztof Kolumb, żeglarz i podróżnik, urodził się w Genui w 1451 r. Budynek zwany dziś Domem Kolumba, to ten, w którym prawdopodobnie Kolumb przyszedł na świat. Na parterze znajdował się sklep jego ojca -handlarza wełną, zaś na piętrze – część mieszkalna. Dziś jest tu muzeum. Obok Domu Kolumba można podziwiać romański krużganek, pozostałość z nieistniejącego już kościoła Św. Andrzeja.  Kolumb prawdopodobnie został ochrzczony w romańskim kościele Św. Szczepana. W muzeum Galata można obejrzeć eksponaty związane z wielkim podróżnikiem.

Przy jednym z głównych dworców Genui, Stazione Principe, znajduje się pomnik Kolumba, a przy Placu Zwycięstwa ułożone z kwiatów jego trzy karawele: Santa Maria, Pinta e Niña.

PM: Włochy znane są ze swojej znakomitej kuchni. Gdzie w Genui można zjeść najlepsze spaghetti oraz lody? Jakie jest Pani ulubione danie włoskie?

ER: W Genui jest wiele miejsc, gdzie można zjeść dobrą pizzę czy lody, np. w pizzerniach: „ Da Raffa”,”La Funicolare”, “La Piedigrotta”, “ La pizza di Egizio”, czy w lodziarniach: “Chicco”, “Profumo” czy “U Gelatu du Caruggiu”. Proponowałabym jednak kuchnię miejscową, która jest smaczna i zdrowa. Genueńska specjalność to pesto, przygotowane z bazylii rosnącej w dzielnicy Prà, ucierane w marmurowym moździerzu, sos orzechowy, słone tarty z warzywami i focaccia czy farinata-placek z ciecierzycy. Dobre są również liguryjskie wina: Pigato, Cinqueterre, Ormeasco i Rossese z Dolceacqua.

Farinata - specjalność genueńskiej kuchni, fot: Piero Papa
Farinata – specjalność genueńskiej kuchni, fot: Piero Papa

PM: Jak wielu Polaków mieszka w Genui i okolicach? Czy jesteście skupieni w jakichś polskich organizacjach?

ER: Polonia genueńska jest dość liczna. Od 1997 istnieje Stowarzyszenie Włosko-Polskie, którego obecnym prezesem jest Pani Krystyna Piechota-Traverso. Zadaniem Stowarzyszenia jest kultywowanie polskich tradycji, organizowanie imprez towarzyskich i wycieczek, pogłębianie więzi między narodem polskim i włoskim. W dwóch genueńskich kościołach odprawiane są Msze po polsku. Na uniwersytecie na wydziale slawistyki jest lektorat języka polskiego. Od niedawna działa również Polska Ludoteka. W Genui mamy placówkę konsularną: Konsulat Honorowy RP na czele z konsulem Panem Giuseppem Tarò.

PM: Dziękuję za bardzo ciekawą rozmowę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *